Nätverksseminariet i Stockholm

I torsdags (3/12-09) åkte jag och Omid ner till Stockholm för att delta i nätverksseminariet anordnat av Folkhälsoinstitutet. Omid hade tagit dagen ledig från jobbet och jag åkte direkt efter min tentamen. Det blev en väldigt trevlig vistelse med mycket nya erfarenheter. Omid och jag nätverkade för fullt och försökte berätta om våra planer här uppe i Umeå. Vi var mycket i kontakt speciellt med föreningarna i Malmö, Helsingborg och Göteborg. De berättade om hur de är ute mycket och föreläser på företag och i skolor. Madeleine som tillhör Malmös förening berättade för oss att de t. o. m. hade varit på kasinot där nere och hållt en föreläsning för personalen. Jag blev inbjuden att komma och hälsa på i grupperna i Helsingborg och Malmö när jag är nere vilket jag givetvis tänker göra för att få ännu mer erfarenheter. Dessutom pratade vi en del med FHI (folkhälsoinstitutet) om vår verksamhet och grupp här uppe. De var väldigt intresserade och det diskuterades om ett eventuellt besök från deras sida här uppe. FHI är trots allt stationerat i Östersund vilket är relativt nära!

Föreläsningarna och seminarierna gav oss också otroligt mycket. En man vid namn Peter Adams från School of Population Health, University of Auckland, New Zeeland föreläste om det sociala perspektivet på spelproblem. Ett perspektiv som han menade att dagens psykologer och terapeuter ofta missade. Dessutom pratade han om det han kallade ”moral jeopardy” om vikten att veta vart man tar emot pengar ifrån och konsekvenserna av detta.

Från FHI presenterade man siffror från den senaste publikationen av Swelogs befolkningsstudie om spel och hälsa. Den visade att, även om spelandet generellt hade sjunkit i Sverige (70 % av befolkningen mellan 16 och 84 år hade spelat någon gång under det senaste året) så är problemen större bland problemspelarna idag än för ca 10 år sedan. Ungdomar mellan 15-24 var särskilt drabbade.

Vi fick också medieträning av Per-Olof från Mediegruppen. Även detta var mycket givande eftersom spelföreningarna runt om i landet behöver nå ut med sitt budskap.

Vid sidan om detta var det också gruppövningar. En innefattade en kortlek med 52 kritiska tankegångar kring spel som är tänkt att delas ut på ungdomsgårdar. Det var Erland från Romska ungdomsförbundet som presenterade denna som han med stor framgång hade använt hos sina ungdomsgrupper.  Samtliga var väldigt imponerade av idéen och Omid fick med sig en kortlek hem som kommer att visas upp och testas vid lämpligt tillfälle.

Allt som allt en mycket trevlig upplevelse!

Lämna ett svar